Costurile energetice continuă să alimenteze inflația

Costurile energetice continuă să alimenteze inflația
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi, probabil, la sfârşitul trimestrului II se va vedea o oarecare scădere a acesteia, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

"În mare, se repetă tabloul din martie, pentru că şi în martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor şi ne aşteptam ca acela să fie vârful şi chiar dacă va fi o creştere în aprilie să fie cam pe acolo. Ei bine, am văzut o explozie nouă în aprilie, 13,76%. Foarte mare! Şi s-a produs o inversare faţă de martie, pentru că în martie, pentru prima dată după un an, preţurile la alimente s-au mărit mai mult decât preţurile produselor nealimentare şi credeam că începe o nouă serie cu preţuri mai mari la alimente decât la produse nealimentare, dar nu s-a întâmplat aşa. Sigur că e un record nou la cartofi. Pâinea, de asemenea, are o scumpire semnificativă, uleiul e în ritmul lui normal, s-a dus foarte sus. Până şi margarina a crescut foarte mult. Deci, creşteri mari şi la produsele alimentare, dar nu generalizate. Merg în continuare creşteri pe <<lebedele negre>>. Sigur că pachetul fundamental este compus din combustibili, o creştere foarte mare, energie termică şi gaze, dar revine scumpirea la electricitate în aprilie care influenţează scumpirea pe 12 luni. Electricitatea ieşise din ritm, a avut două luni de creştere cu minus şi acum a sărit....O concluzie pe întregul tablou este că energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi la noi la fel. Spre deosebire de alte ţări, care au avans în a transforma criza energetică în tranziţie energetică, noi deocamdată plutim în metafizică, pentru că realitatea este departe de proiecţii. Mai exact, realitatea este mult în urma proiecţiilor", a spus Vasilescu.

Întrebat la ce am putea să ne aşteptăm, reprezentantul BNR a răspuns că probabil la "sfârşitul trimestrului II inflaţia va veni ceva mai jos", de asemenea la sfârşitul trimestrului III, dar nu există aşteptări, nici în România şi nici în Uniunea Europeană, ca inflaţia să revină în ţinta de 2% mai devreme de sfârşitul anului 2023.

Adrian Vasilescu a subliniat că "în faţa acestui tablou, Banca Naţională a recurs ieri la o mişcare drastică şi a majorat dobânda de politică monetară". Potrivit acestuia, scumpirile din energie nu pot fi învinse de nicio politică monetară, dar influențele acestor preţuri asupra tabloului general "pot fi lovite cu politica monetară".

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în martie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze (85%), cartofi (41%) și energie electrică (40%).

Citit 433 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Mai 2022 20:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.