"Aderarea României la spațiul Schengen nu mai poate fi amânată"

"Aderarea României la spațiul Schengen nu mai poate fi amânată"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Liderul liberal Nicolae Ciucă a accentuat miercuri, în cadrul congresului Partidului Popular European (PPE) de la Rotterdam, că aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată, ţara noastră îndeplinind toate criteriile tehnice necesare în această privinţă. "Şi în timpul acestei crize, aşa cum am făcut de atât de multe ori înainte, România a dovedit că poate securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi frontierele externe ale spaţiului Schengen. Acest lucru este spus şi de Comisia Europeană de peste zece ani şi este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România aşteaptă de zece ani să adere la spaţiul Schengen şi credem că această decizie nu va mai fi amânată'', a argumentat Nicolae Ciucă, în discursul său în faţa delegaţilor la congresul PPE. El a adăugat că decizia respectivă trebuie să fie una bazată exclusiv pe merite.

Pe de altă parte, premierul român a apreciat că sunt necesare măsuri concrete pentru consolidarea Uniunii Europene în viitorul apropiat. Un prim domeniu vizat este, în opinia sa, sporirea securităţii energetice a blocului comunitar. În această privinţă, Ciucă a menţionat că România ''susţine deplin obiectivul politic al Uniunii Europene de a elimina cât mai curând posibil dependența energetică de Rusia''.

Al doilea domeniu vizat este apărarea. Potrivit liderului PNL, actuala criză evidenţiază cât de importantă este existenţa unei cooperări solide între UE şi NATO. ''Trebuie să asigurăm resurse financiare adecvate pentru apărare prin instrumente specifice Uniunii Europene şi prin creşterea bugetelor naţionale. România a decis să-şi majoreze bugetul pentru apărare la 2,5% din PIB de anul viitor. Trebuie să consolidăm şi capacitatea Uniunii Europene de a gestiona provocările vremurilor noastre, în special în domeniile cibernetice şi hibride'', a afirmat Ciucă.

Un al treilea domeniu prioritar trebuie să fie securitatea alimentară, în contextul în care războiul din Ucraina a avut un impact direct asupra securităţii alimentare mondiale. Liderul PNL a amintit că România participă la eforturile comune de a facilita exporturile agricole ale Ucrainei prin Marea Neagră, inclusiv prin dezvoltarea unor noi capacităţi de infrastructură.

În cadrul aceluiași congres, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European, după ce a primit votul a 372 de delegați.

Citit 884 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2022 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.