România și Bulgaria au obiective comune de infrastructură

România și Bulgaria au obiective comune de infrastructură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bulgaria și România încep concomitent studii de fezabilitate în cinci poziții de pe ambele maluri ale Dunării pentru a construi noi poduri, a anunțat Ministerul Transporturilor de la Sofia, potrivit publicației 24Chasa, preluată de Rador.

Anunțul a fost făcut după întâlnirea de la București a Grupului de lucru bulgaro-român pentru conectivitate, aflat sub egida celor doi premieri. Din partea Bulgariei, delegația este condusă de ministrul Transporturilor, Nikolai Săbev, iar din partea română - de Sorin Grindeanu, viceprim-ministru și ministru al Transporturilor și Infrastructurii. Delegația bulgară a fost însoțită de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Bulgaria la București, Radko Vlaikov.

Un participant la întâlnire a spus că studiile de fezabilitate simultane pentru cele cinci poduri reprezintă o reușită, după ce atâția ani s-au auzit doar declarații.

De asemenea, Bulgaria s-a angajat să dragheze Dunărea, ceea ce este o prioritate pentru români. "Partea bulgară va răspunde în mod adecvat la acest lucru, iar din 20 iunie Agenția Executivă pentru Studierea și Întreținerea Fluviului Dunărea va începe dragarea fluviului cu fonduri proprii, iar în decurs de o săptămână va anunța o licitație publică pentru activități de dragare", a spus Săbev. Ministrul Săbev a declarat că pentru adâncirea Dunării au fost asigurate fonduri în valoare de 15 milioane de leva. "Documentația a fost întocmită și a fost deja trimisă la Agenția pentru Achiziții Publice pentru control prealabil, iar fondurile au fost repartizate pentru o perioadă de 3 ani", a mai explicat acesta.

În ceea ce privește proiectul comun Fast Danube pentru adâncirea fluviului, Săbev și Grindeanu au convenit ca, până la sfârșitul anului 2022, un grup de lucru comun să pregătească un proiect mixt de finanțare din partea Comisiei Europene a măsurilor inginerești planificate pe fluviu. Ministrul Săbev l-a informat pe omologul său român că Bulgaria este pe deplin pregătită pentru inaugurarea liniei de feribot Ruse-Giurgiu și a sugerat ca la Ruse să fie efectuat un control comun de frontieră, în timp ce la Giurgiu se creează condițiile necesare pentru aceasta. Vicepremierul Grindeanu s-a angajat să coopereze cu autoritățile locale pentru a accelera activitățile de la Giurgiu.

Citit 581 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2022 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.