Festival dedicat culturii și tradițiilor săsești

Festival dedicat culturii și tradițiilor săsești
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă, a afirmat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis. "În România anului 2022, cultura şi tradițiile minorităţilor naţionale sunt apreciate şi promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă", a declarat Iohannis, la Festivalul "Săptămâna Haferland" de la Criţ, judeţul Braşov, unde a participat, alături de premierul Nicolae Ciucă.
Şeful statului a spus că "devastatoarele" consecinţe ale războiului dus de Rusia în Ucraina asupra zonei de patrimoniu "ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice". "Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv ale zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de la înaintaşii noştri", a arătat preşedintele Iohannis.
El a adăugat că autorităţile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetăţenii, trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea autenticităţii peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generaţii oportunitatea de a-şi cunoaşte, înţelege şi valorifica rădăcinile identitare.
Potrivit lui Klaus Iohannis, tradiţiile şi cultura României devin un activ economic esenţial în atragerea de investiţii. "Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt modalităţi excelente de a încuraja şi de a asigura accesul la patrimoniul cultural, iar acest lucru este valabil deopotrivă la nivel naţional şi la nivelul comunităţilor locale. De aceea, o absorbție adecvată a fondurilor destinate promovării turismului cultural, în special cele europene, devine, dincolo de calitatea de obiectiv administrativ, o datorie morală şi un act de responsabilitate", a subliniat şeful statului.
"Săptămâna Haferland" a ajuns la ediţia a zecea și a avut loc, în perioada 29-31 iulie, în localitățile Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri, conform Agenției de presă Rador.

Citit 334 ori Ultima modificare Duminică, 31 Iulie 2022 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.