Bani europeni pentru producția de hidrogen

Bani europeni pentru producția de hidrogen
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Comisia Europeană a aprobat, luni, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă ("MRR") pentru a sprijini producţia de hidrogen din surse regenerabile.

Scopul măsurii este să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen şi cu Pactul verde al UE. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele REPowerEU de a reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi de a accelera tranziţia verde.

"Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Schema va sprijini construcţia de noi instalaţii pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacităţi de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză care să producă cel puţin 10.000 de tone de hidrogen pe an. Schema este deschisă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de hidrogen sau de energie electrică, unităţilor administrativ-teritoriale sau institutelor naţionale de cercetare şi dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociaţiilor sau parteneriatelor. Sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu va depăşi 50 de milioane euro.

Citit 2749 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2022 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.