Marcel Boloș speră într-un grad de absorbție de 90% a fondurilor europene

Marcel Boloș speră într-un grad de absorbție de 90% a fondurilor europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a recunoscut, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, că România va pierde aproximativ 10% din fondurile structurale alocate de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2014-2020. "Nu pot face minuni într-o perioadă foarte scurtă pe care o mai avem la dispoziție", a spus Boloș.

Ministrul liberal a mai admis că antreprenorii beneficiari de fonduri europene sunt mai eficace decât instituțiile de stat în privința atragerii banilor europeni și a enumerat linii de finanțare care urmează să se mai deschidă în anul 2022 pentru firmele mici și mijlocii.

Întrebat în legătură cu rata de absorbție, ministrul și-a manifestat speranța că se va ajunge la peste 90%. "E o țintă ambițioasă, dar am preluat mandatul cu un grad de absorbție de 54%, aveam 12 miliarde de euro în risc de decomitere (pierderea fondurilor UE prin dezangajare - n.r.). Și totuși, în câteva luni de mandat, cu o mobilizare a tuturor experților din minister, am ajuns la cele 9,2 miliarde euro. Astăzi, nu spun că eforturile noastre s-au încheiat și că nu mai trebuie să ne facem griji, ci dimpotrivă, trebuie să respectăm tot ce am stabilit ca măsuri în această perioadă", a precizat acesta.

Pe de altă parte, Marcel Boloș recunoaște că e de notorietate faptul că banii naționali sunt mai atractivi. "Poate că și din cauza acestui confort pe care îl au autoritățile locale atunci când accesează banii. Dar marea diferență între programele naționale și programele europene este că eu, de 15 ani de când sunt în domeniu, nu am văzut să existe vreo întrerupere în asigurarea finanțărilor (europene), pe când la nivelul programelor naționale tot timpul se spune în limita bugetului alocat cu această destinație - o frază care este foarte uzuală în rândul funcționarilor. Și riscul pe care și-l asumă cei care accesează astfel de programe este unul legat de această continuitate a finanțărilor", a arătat ministrul.

Nu în cele din urmă, Boloș a arătat că este important că am reușit, în 2016, să stabilizăm una dintre cele mai importante investiții ale României, cea în infrastructura de transport, în contextul în care fiecare ministru, fiecare politician care ajungea la putere trăgea niște linii pe hartă. "Amintiți-vă cariocile celebre! Eu mă bucur foarte mult că stabilizarea aceasta, cel puțin, a investițiilor pe infrastructura de transport s-a produs prin Master Planul General de Transport", a mai spus ministrul Proiectelor Europene.

Citit 738 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.