Avertisment al ANRE cu privire la o procedură de infringement

Avertisment al ANRE cu privire la o procedură de infringement
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat Guvernul că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene, pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători. Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că noul act normativ ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere Guvernului înființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți.

ANRE a formulat aceste observații și recomandări într-un aviz la ordonanța de urgență aprobată joi de Guvern. Ordonanța, despre care guvernul susține că are ca rol protejarea populației în fața creșterii prețurilor, introduce o serie de mecanisme prin care încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei și să interzică exportul de energie electrică.

Potrivit noii ordonanțe de urgență, prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În plus, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 - 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

În replică, europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat, vineri, la Digi24, că va solicita, în calitate de prim-vicepreşedinte PNL, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliu de Conducere al ANRE. "Domnii de la ANRE, în momentul ăsta, subminează statul român şi autoritatea Guvernului României, a prim-ministrului şi a nu mai puţin de cinci miniştri care au semnat această ordonanţă", a acuzat Rareş Bogdan.

Citit 617 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.