Fratele lui Paul Stănescu, la coordonarea banilor europeni din Oltenia

Fratele lui Paul Stănescu, la coordonarea banilor europeni din Oltenia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Alexandru Stănescu, fratele "baronului" PSD Paul Stănescu, a câștigat selecția organizată pentru postul de director general al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest "Oltenia", potrivit anunțului oficial. Stănescu nu are nicio experiență în domeniul fondurilor europene, în condițiile în care instituția pe care o conduce gestionează fonduri europene de 1,2 miliarde de euro, conform G4Media. Alexandru Stănescu este absolvent al Facultății de Mecanică Agricolă de la Politehnica București.

De notat că el a trecut de proba finală a interviului cu 90,6 puncte, în timp ce unicul său contracandidat, un angajat cu vechime în ADR, Gabriel Burada, a obținut doar 57,14 puncte, potrivit documentului oficial. Alexandru Stănescu trecuse deja de etapa de selecție a dosarului de candidatură împreună cu un alt candidat și a susținut interviul luni, 12 septembrie.

Anunțul de selecție nu le-a cerut candidaților experiență în gestionarea fondurilor UE, deși Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia are ca principal scop managementul proiectelor cu fonduri UE din Programul Operațional Regional (POR) în vechiul exercițiu financiar 2014-2020, iar în noul exercițiu financiar 2021-2027 va fi autoritate de management. În plus, ADR-urile au anumite atribuții pe investițiile locale derulate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ca urmare a concursului, USR solicită "intervenția de urgență" a premierului Nicolae Ciucă pentru a opri numirea, susținând că aceasta "pune în pericol rezultatul descentralizării POR în Regiunea Sud-Vest Oltenia". În plus, partidul condus de Cătălin Drulă susține că procedura prin care a fost angajat Stănescu a fost viciată, întrucât au fost eliminate din condițiile de participare orice avea legătură cu experiența în domeniul fondurilor europene - condiții care se regăsesc la toate celelalte posturi scoase la concurs.

Este cea de-a doua sinecură politică în acest an pentru Alexandru Stănescu, după ce, la începutul lui 2022, fusese propulsat de PSD într-o funcție de conducere la ANRE, arbitrul pieței energiei. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara atunci că Stănescu a fost răsplătit pentru că nu a mai prins un fotoliu de parlamentar. Alexandru Stănescu a demisionat de la ANRE cu câteva zile înainte ca Curtea Constituțională să decidă că numirea sa a încălcat Constituția.

Citit 642 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2022 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.