FMI estimează o inflație în creștere în România, inclusiv pentru 2023

FMI estimează o inflație în creștere în România, inclusiv pentru 2023
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România, atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională. Aceste cifre se referă la inflaţia medie anuală.

Când vine vorba de rata inflaţiei la finalul anului, FMI prognozează că, la sfârşitul acestui an, preţurile de consum din România vor afişa o creştere de 14,7%, urmând ca la finele lui 2023 să se reducă la jumătate, până la 7,7%.

Instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, şi estimările privind deficitul de cont curent al României. Dacă în primăvară FMI miza pe un sold negativ de 7% din PIB în 2022, acum prognozează că acesta va urca până la 8,4% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor, până la 8% din PIB, faţă de o scădere până la 6,5% din PIB cât estima în primăvară.

BNR arăta, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei va continua să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

Citit 614 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2022 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.