Donații din impozitul pe venit pentru școli

Donații din impozitul pe venit pentru școli
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cetăţenii ar putea direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei şcoli, conform unei iniţiative legislative depuse de parlamentarii USR Anca Dragu, Ştefan Pălărie şi Beniamin Todosiu. De asemenea, se prevede simplificarea modului în care firmele pot face sponsorizări către şcoli.

"Am găsit o cale de a aduce bani în plus pentru şcoli, fără a mai depinde de voinţa politică a cuiva. Mereu şcoala stă în pixul şi dorinţa unui ministru numit politic. Mereu vedem că educaţia rămâne pe ultimul loc la alocarea din buget. Soluţia e să-i implicăm pe cetăţeni, să le dăm lor posibilitatea de a decide. (...) Banii din 3,5% vor merge către investiţii, reparaţii, dotări, consumabile sau servicii necesare. O şcoală de 1.000 de elevi ar putea să aibă şi 20.000 de euro în plus anual din aceste venituri", a scris senatorul Ştefan Pălărie, pe Facebook.

Potrivit acestuia, legea va putea aduce şi alte beneficii: comunitatea va deveni mai activă în a sprijini şcoala; instituţia de învăţământ îi va mobiliza pe părinţi să doneze, iar părinţii vor fi mai interesaţi să vadă ce se întâmplă cu banii; o transparenţă mai mare pentru "o parte din banii care mergeau oricum, informal", la "fondul clasei" sau "fondul şcolii"; în timp va creşte numărul de donatori din 3,5% şi astfel "vor câştiga treptat şi alte ONG-uri".

Deputatul USR a menţionat că România are cea mai mică alocare pentru educaţie din UE şi că există "mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea accesului" la educaţie şi dotarea şcolilor. "Spre exemplu, în mediul rural unu din 4 copii abandonează şcoala şi nu ajunge la liceu. Nu mai vorbim de faptul că foarte mulţi părinţi nu îşi permit să le asigure copiilor nici minimul rechizitelor şcolare, astfel încât au nevoie de susţinere. Proiectul vine în contextul în care ţara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană ca alocare din PIB pentru educaţie. Astfel, România se poziţionează în zona roşie a investiţiilor în educaţie, cu 3,1% din bugetul de stat alocat către acest sector. La polul opus, în zona verde se situează Danemarca cu 8,7% şi, ca regulă generală, statele din Europa Occidentală", a explicat deputatul.

Propunerea modifică şi completează Codul fiscal, astfel încât contribuabilii vor putea dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, a unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sau acreditate, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, potrivit legii.

Citit 489 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2022 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.