Modificarea regulilor rutiere din sensurile giratorii

Modificarea regulilor rutiere din sensurile giratorii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un grup de parlamentari vrea să modifice prevederile legate de circulația în sensul giratoriu pentru că, în opinia lor, acestea nu sunt suficient de clare, iar asta duce la interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo și la o practică neunitară legată de amenzile aplicate în aceste cazuri, conform avocatnet.ro.

Modificările urmăresc clarificarea regulilor de circulaţie în sensul giratoriu şi sunt gândite astfel încât să pună capăt controverselor de interpretare legislativă. În primul rând, proiectul de lege de la Senat, ce vizează, de fapt, modificarea Codului rutier, redefinește sensul giratoriu. Concret, potrivit textului viitoarei legi, un sens giratoriu reprezintă un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu se va elimina ideea de intersecție.

Mai exact, în Codul rutier se vorbește acum despre „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.

Se dorește astfel introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

”Concret, în cazul unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive ce însoțește proiectul de lege. În plus, conducătorul unui vehicul trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei.

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.