Președintele cere „pași concreți și rapizi” în digitalizarea instituțiilor

Președintele cere „pași concreți și rapizi” în digitalizarea instituțiilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, joi, participanţilor la cea de-a XI-a ediţie a "GoTech World", în care arată că ritmul trecerii la serviciile publice digitale este "încă redus", iar autorităţile publice ar trebui să facă paşi concreţi şi rapizi.

"Dezbaterile privind creşterea competenţelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile şi libertăţile individuale sau securitatea spaţiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des şi în formate cât mai extinse. La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni", a menționat Iohannis, în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Potrivit şefului statului, industria IT&C a înregistrat o dinamică "spectaculoasă" în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei româneşti. "Progresele în planul conectivităţii, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar şi resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esenţiale în atragerea de investiţii şi diversificarea oportunităţilor de afaceri", a afirmat preşedintele Iohannis.

Acesta a mai punctat că, în România, numărul de angajaţi din sectorul IT&C, precum şi numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător, iar primul unicorn cu origini româneşti este o companie din industria IT&C, fiind un model aspiraţional pentru mulţi întreprinzători. "În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către «noua normalitate» şi este motorul celei de-a patra revoluţii industriale. Să nu uităm, însă, că o tranziţie digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanţa unui sector economic. Tranziţia către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important şi cum ajungem acolo şi ce rămâne în urmă. În evoluţia naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă şi conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele şi disparităţile regionale şi pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicaţii. Facilităţi precum vehicule inteligente, asistenţă medicală digitală, educaţie şi oraşe inteligente sau spaţii virtuale pentru comunicare şi conectare liberă nu trebuie să aparţină doar de aşa-numiţii poli de dezvoltare", a evidenţiat şeful statului.

Citit 350 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.