Despăgubirile pentru secetă, aprobate de Comisia Europeană

Despăgubirile pentru secetă, aprobate de Comisia Europeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România şi destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 şi 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Măsura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisă producătorilor de grâu, secară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă afectaţi în mod direct de seceta severă. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. În cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, fiind limitată la minimul necesar, şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.

Citit 443 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2022 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.