Deputații au finalizat legea bacșișului

Deputații au finalizat legea bacșișului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, marţi, proiectul de lege care reglementează bacșișul începând de la 1 ianuarie 2023. S-au înregistrat 189 de voturi “pentru”, 34 “împotrivă” şi 4 abţineri, iar deputații au stabilit că nivelul oferit va fi de cel mult 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - “Restaurante” și 5630 - “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0 şi 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului.

Citit 632 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.