Un „mic Schengen”, între România și Bulgaria

Un „mic Schengen”, între România și Bulgaria
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu a declarat miercuri, pentru G4Media, că propune crearea unei zone libere de circulație între România și Bulgaria. Acesta ar fi trimis deja o solicitare Comisiei Europene, pentru a afla poziția executivului european față de un astfel de scenariu.

"Eu, ieri, în dezbatere, am avut altă propunere. Am întrebat-o pe doamna comisar (Ylva Johansson - n.r.) ce părere ar avea despre un mic Schengen, o zonă de liberă circulație, denumită Calafat-Vidin sau Giurgiu-Ruse. Deci, România și Bulgaria să desființeze granița dintre ele. Eu cred că asta ar fi o palmă mult mai tare, dar o palmă frumoasă. Deci noi desființăm frontierele - oricum avem frontierele externe securizate, de ce să mai ținem camioanele la graniță", a precizat Marian Jean Marinescu.

Întrebat dacă ar trebui să fie implicate și autoritățile europene într-o astfel de decizie sau poate fi luată la nivel local, europarlamentarul a spus că "de-asta am și o întrebare scrisă la comisie în acest sens - să spună cineva că nu e voie sau că e o problemă".

În context, trebuie menționat că Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România a cerut încă de marți Guvernului României eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria. "Prin votul negativ al Austriei, industria de transport rutier, cel mai mare exportator de servicii al României, este cea mai afectată ramură economică. Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, așa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio țară candidată", au precizat, la rândul lor, transportatorii.

Citit 768 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2022 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.