Pierderi de 25 de miliarde de euro, în lipsa aderării la Spațiul Schengen

Pierderi de 25 de miliarde de euro, în lipsa aderării la Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat joi că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în Spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.

Întrebat de jurnalişti, la Parlament, câţi bani au fost investiţi pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen, Bode a răspuns: "Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro, parţial din buget, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotări, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi în cele două centre de pregătire Schengen, de la Buzău şi Ploieşti. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a uneia dintre companiile din Big Four - calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun".

Cu privire la aşteptările României în contextul participării preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la Consiliul European, ministrul de Interne a spus că trebuie văzut care sunt concluziile, dacă va exista într-adevăr o recomandare, astfel încât pe agenda următoarelor Consilii JAI să se regăsească acest proiect de decizie cu privire la ţara noastră. "De 11 ani asigurăm frontiera externă Schengen, de 11 ani investim în resurse umane, investim în capabilităţi, investim în tehnologii moderne. Vă asigur pe dumneavoastră şi îi asigur pe români şi pe toţi partenerii europeni care au crezut şi cred în noi că România, prin MAI, se va achita de toate obligaţiile pe care şi le-a asumat. Aşadar, protecţia frontierelor externe, vorbim de peste 2.000 de km, mai exact 2.070 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, este şi va fi asigurată la cele mai înalte standarde", a declarat Bode.

Lucian Bode a fost prezent, joi, la reuniunea tuturor şefilor structurilor de Jandarmerie din Europa, aceasta fiind ultima activitate a Jandarmeriei Române ca deţinătoare a preşedinţiei Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europene. A fost predată preşedinţia către Italia, în cadrul unei ceremonii solemne şi a fost semnat şi un Memorandum cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care toate forţele de Jandarmerie europene își asumă rolul de a oferi sprijin în formarea şi perfecţionarea carabinierilor moldoveni.

Citit 600 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2022 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.