Deficit de antibiotice pe piața farmaceutică din România

Deficit de antibiotice pe piața farmaceutică din România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Colegiul Farmaciștilor din România confirmă, într-un răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro, "deficitul considerabil" de antibiotice. Instituția precizează că încă din vară a cerut colegiilor județene informații despre această situație, iar în continuare "stocurile sunt limitate și distribuite inegal în diferitele regiuni".

Colegiul Farmaciștilor din România precizează, referitor la sesizarea privind lipsa antibioticelor, că "a fost informat cu privire la faptul că, de mai mult timp, piața farmaceutică din România înregistrează un deficit considerabil în sfera acestei clase de medicamente, inclusiv a formelor farmaceutice destinate copiilor".

Organizația amintește că, de la începutul acestui an, a fost consolidat rolul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale și gestionarea acestora.

De altfel, EMA a subliniat, într-un comunicat dat publicității încă din luna iulie, că "lipsa de medicamente și disponibilitatea redusă a medicamentelor reprezintă o problemă în creștere în Uniunea Europeană (UE) și pe glob, amplificată de pandemia de COVID-19. Poate avea un impact semnificativ asupra îngrijirii pacientului, provocând raționalizarea medicamentelor și întârzierea tratamentelor critice. Din cauza lipsei de medicamente, pacienții ar putea fi nevoiți să utilizeze alternative mai puțin eficiente și ar putea risca să utilizeze medicamentele incorect". "În privinţa antibioticelor, mai ales Amoxicilină şi Amoxiklav, ştim că 25 din 27 de state membre se confruntă cu o criză locală. Încă nu ştim cauza principală a acestei crize, ştim însă că e o cerere sporită", a declarat Steffen Thirstrup, coordonator-şef al EMA, citat de stiriletvr.ro.

Colegiul Farmaciștilor menționează că orice persoană poate semnala lipsa unui medicament la adresa lipsamedicament

anm.ro și se poate informa cu privire la lipsa temporară sau permanentă anunțată de distribuitori și, după caz, la data estimată pentru reluarea comercializării, de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.

În plus, prin interogarea sistemului electronic de raportare al Ministerului Sănătății (https://ser.ms.ro/access/user) pe baza denumirii comerciale sau a denumirii comune internaționale a unui medicament ce se eliberează pe bază de prescripție medicală, se pot obține informații privind disponibilitatea acestuia pe regiuni și pe țară, stocurile fiind raportate zilnic de către unităţile de distribuţie, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmacii.

Citit 545 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2022 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.