Crimele din Decembrie 1989 nu au fost sancționate în Justiție

Crimele din Decembrie 1989 nu au fost sancționate în Justiție
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii în care afirmă că la 33 de ani de la acel moment viaţa românilor este complet diferită, subliniind însă că neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute atunci rămâne "un punct nevralgic al societăţii noastre".

"În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violenţe, abuzuri şi crime, aceleaşi arme care au dus la instaurarea lui la putere. Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră naţională", spune președintele României în mesaj.

Şeful statului punctează că, deşi trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecinţelor războiului de la graniţele noastre, este de neconceput ca generaţii care au avut şansa de a nu cunoaşte ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist. El indică faptul că, pe fondul instabilităţii ultimei perioade, al dificultăţilor economice, al crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului.

Preşedintele Klaus Iohannis punctează că generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării: "Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig şi în întuneric într-o societate-închisoare, izolaţi de restul Europei şi al lumii, lipsiţi de drepturi şi libertăţi. Sute de mii de cetăţeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-şi viaţa şi expunându-şi familiile celor mai aspre consecinţe. Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării, conştientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989".

Totuși, șeful statului subliniază că "neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre". "Faptul că, nici până la acest moment, Justiţia nu a identificat şi sancţionat vinovaţii pentru crimele comise în timpul Revoluţiei nu face decât să întreţină sentimente de durere şi frustrare. În lipsa dreptăţii, masacrele comise asupra populaţiei civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată", afirmă Klaus Iohannis.

Citit 514 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2022 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.