Guvernul a adoptat o lege de modificare a pensiilor speciale

Guvernul a adoptat o lege de modificare a pensiilor speciale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, înainte de şedinţa de Guvern de miercuri, adoptarea mai multor decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), printre care se numără şi legea de modificare a pensiilor speciale.

Noile reglementări prevăd că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă. Mai exact, conform hotnews.ro, proiectul modifică legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, cea privind statutul personalului auxiliar din instanțe, legea Curții de Conturi, legea privind corpul diplomatic, cea privind personalul aeronautic și legea funcționarului public parlamentar.

Astfel, magistrații se vor putea pensiona la cerere în continuare după îndeplinirea a cel puțin 25 de ani de vechime. Pensia acestora se va calcula în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate. Totodată pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula astfel încât niciuna să nu mai depășească media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate.

"În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu stabilite în baza unor decizii de pensii emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzute în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea utilizată la stabilirea sau, după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie", se arată în document.

În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat ar fi media soldelor/ salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/ poliţist/ funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, valabile pentru luna decembrie, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu a fost de 9.950 (plus 36 faţă de luna anterioară), scrie Agerpres. Cei mai mulţi, 4.862, sunt magistrați, beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. În cazul acestora, pensia medie de serviciu este de 21.333 de lei.

Citit 810 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.