Înapoi la cursuri, în stare de alertă epidemică

Înapoi la cursuri, în stare de alertă epidemică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei. Cursurile școlare se reiau din 9 ianuarie, iar ministrul Educației nu încurajează neparticiparea la cursuri.

"Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe. Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii, precum și limitarea accesului persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional. E foarte important ca încăperile să fie aerisite", a mai spus Ligia Deca.

Pe de altă parte, în spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție. Ministrul Sănătății a menționat că va declara "stare de alertă epidemică", nu propriu-zis epidemie de gripă. Rafila a explicat că, dacă ar emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, potrivit unei legi adoptate în timpul pandemiei de COVID, ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât ale persoanelor infectate, cât și ale contacților, cu impact asupra activității economice.

În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu, iar durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni. "Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier", a adăugat Rafila.

Citit 656 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2023 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.