O nouă constrângere pentru zootehnia românească

O nouă constrângere pentru zootehnia românească
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România este un important exportator de animale către ţări terţe şi susţine schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, dar revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor", a punctat ministrul Agriculturii. El a adăugat că România trebuie şi va continua să susţină interesele legitime ale fermierilor, care fac eforturi deosebite pentru valorificarea producţiei pe pieţele tradiţionale, "unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative".

Conform unui comunicat de pe site-ul Parlamentului European, au fost identificate cazuri de neîndeplinire sistematică a aplicării reglementărilor existente privind protecţia animalelor în timpul transportului şi s-au făcut recomandări pentru revizuirea lor, aşteptate în 2023. Astfel, Comisia a cerut reducerea duratei călătoriilor, la opt ore pentru animalele care urmează să fie sacrificate şi la patru ore pentru animalele păstrate pentru producţia de lapte sau ouă sau reproducţie, precum şi o protecţie mai bună pentru animalele tinere sau gestante. În loc de plafonul de 10 zile, animalele neînțărcate nu ar trebui transportate înainte de a avea cinci săptămâni, iar limita pentru animalele gestante ar trebui să fie de două treimi din sarcină (90% în prezent). Când vine vorba de transportul în afara UE, comisia a cerut ca exporturile de animale vii să fie limitate la ţările care garantează şi respectă în mod echivalent standardele privind bunăstarea animalelor.

Pe agenda discuțiilor Consiliului Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles se regăsesc chestiuni importante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, respectiv, situaţia pieţelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale și transportul animalelor.

Citit 449 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.