×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: [ROOT]/images/galerie/mergand-la-gradinita-copiii-ucraineni-au-sansa-la-o-viata-normala2023
×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Opt ONG-uri solicită public demisia ministrului Justiției

Opt ONG-uri solicită public demisia ministrului Justiției
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un grup de opt organizaţii neguvernamentale solicită demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce acesta a făcut declaraţii privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens. Astfel, pe 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a afirmat că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare, dar dosarul respectiv încă se judecă, cu următorul termen programat pe 7 februarie, se menţionează în scrisoare. Conform semnatarilor, a doua zi, pe 19 ianuarie, Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informaţia "pe surse neoficiale".

Ulterior, publicaţia G4Media a dezvăluit că, tot pe 19 ianuarie, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiţiei cu una dintre judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu, pe care o convocase sub motivaţia oficială a discutării prezenţei magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la CEDO. Totuşi, rezultatul acestei selecţii fusese comunicat public cu trei luni înainte.

Într-un răspuns către aceeaşi publicaţie transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei afirmă că decizia privind lista de candidaţi pentru judecător CEDO a fost luată în şedinţa de Guvern din 18 ianuarie, ceea ce ar justifica convocarea judecătoarei pe 19 ianuarie. Publicaţia G4Media a continuat investigaţia şi a arătat că nu a existat niciun document legat de aceste numiri pe agenda şedinţei de Guvern din 18 ianuarie. Ziariştii mai susţin că, pe pagina de internet a Guvernului, a fost modificat anunţul cu privire la şedinţa din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO.

În aceeaşi zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că, în data de 19 octombrie 2022, s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o "eroare materială". De asemenea, în şedinţa din 18 ianuarie 2023, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale.

"Considerăm că Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată", au transmis cele opt ONG-uri - Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Funky Citizens, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro, Centrul FILIA, Asociaţia CIVICA.

Citit 411 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 17:36

1 comentariu

 • postat de macarie banu
  Vineri, 03 Februarie 2023 10:00
  89.137.225.***
  i se rupe lu' Predoiu!....statz linistitz,e infipt bine......
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.