Capitala, grav afectată (și) de „grătarele cu cablu de Afumați”

Capitala, grav afectată (și) de „grătarele cu cablu de Afumați”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Capitala a fost afectată semnificativ de poluare, fiind înregistrate valori instant de până la de 9 ori mai mari față de valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Valori ridicate au fost înregistrate la periferie, dar și în zona centrală, fiind vorba despre particule în suspensie, PM10 și PM2,5 rezultate din emisiile provocate de arderea benzinei, motorinei, uleiului sau lemnului. O expunere prelungită la PM2,5 poate să provoace astm bronșic, bronșită cronică, scăderea funcției pulmonare.

Depășirile au fost înregistrate și de rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, o parte din stații fiind colorate în violet, ceea ce înseamnă ”extrem de rău”. Cele mai mari depășiri au fost înregistrate în Sectoarele 1 și 2, în Bucureștii Noi și Colentina, dar și în Mogoșoaia, Voluntari, Otopeni, Bragadiru etc.

Contactat telefonic de Digi24, gălățeanul Aurelian Păduraru, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat că depășirile au două cauze importante. ”Meteo - faptul că nu avem factori de dispersie a aerului, astfel încât să nu existe o stagnare a elementelor chimice și în același timp sunt factori sociali şi economici. Când mă refer la activități sociale și economice, obligatoriu vorbim și de încălzirea rezidențială din zonele limitrofe, pe bază de lemne, sobe. Temperaturile scăzute au dus la arderea mai multor combustibili solizi”, a explicat Aurelian Păduraru.

La rândul său, Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, a atras atenția că este vorba (și) despre "unul dintre zecile de grătare cu cabluri de Afumaţi. Aproape în fiecare zi, zeci de arderi de cabluri, resturi din dezmembrări auto şi deşeuri au loc şi în partea de nord a Capitalei, în Ilfov".

Citit 609 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.