Statul nu își asigură propriile locuințe

Statul nu își asigură propriile locuințe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Circa 50.000 de locuințe sociale sau de serviciu aflate în proprietatea statului nu sunt asigurate de primăriile marilor orașe împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, în ciuda obligațiilor și a sancțiunilor legale. Mai exact, datele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre, transmise la solicitarea hotnews, arată că în ultimul trimestru al anului trecut erau peste 60 de municipii cu zeci de mii de locuințe în proprietate și zero asigurări pentru acestea.

"La data de 31.12.2022, conform INS, în România erau 118.602 locuințe aflate în proprietatea statului. Dintre acestea, 80.000 sunt pe raza municipiilor, 18.000 a orașelor și 20.000 pe raza comunelor. Deocamdată, avem extrase datele de la nivelul municipiilor, de unde rezultă că numai 30.000 de locuințe erau asigurate în ultimul trimestru din 2022, reprezentând sub 38% din total. Avem și 62 de municipii care nu au nicio locuință asigurată", a declarat Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID.

Spre exemplu, în Gorj, unde a avut loc marți un cutremur cu magnitudinea de 5,7, la finele lunii trecute doar 9,2% din totalul locuințelor erau asigurate obligatoriu prin polița PAD împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren. Cât privește situația locuințelor aflate în proprietatea statului, Primăria municipiului Târgu Jiu deținea aproape 1.000 de locuințe la finele anului trecut și niciuna dintre acestea nu era asigurată cu PAD. Zero locuințe de stat asigurate la finele anului trecut se regăsesc și în Râmnicu Vâlcea, Reșița sau Drobeta Turnu Severin.

Citit 501 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 22:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.