Acuze, reacții și „calomnii” în cazul primarului general al Capitalei

Acuze, reacții și „calomnii” în cazul primarului general al Capitalei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care îl acuză de abuz în serviciu, incompatibilitate și conflict de interese administrativ, potrivit unui comunicat al instituției. Nicușor Dan a respins toate aceste acuzații.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. ANI susține că o amendă contravențională aplicată de către o instituție publică „persoanei fizice” Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridică din cadrul primăriei pentru primar, atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități. În plus, ANI a sesizat Instituția Prefectului Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul unor instituții sau servicii publice, printre care Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București sau Centrul Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare, dar și Curtea de Conturi, în cazul amenzii contravenționale.

Nicușor Dan a anunțat printr-un comunicat că va ataca în instanță raportul ANI, pe care o acuză de ”interpretare eronată a legii”. În ceea ce privește acuzația de conflict de interese administrativ, primarul arată că ”pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit”. În ceea ce privește amenda, el arată că sancțiunea dată de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan.

Opoziția a reacționat la acuzațiile ANI, arătând că ”statul de drept șchioapătă grav în România” și că acuzațiile ANI sunt încă o dovadă a politizării acestei instituţii”, potrivit președintelui USR, Cătălin Drulă. La rândul său, Ludovic Orban susține că acuzațiile „nu au niciun suport legal şi îmbracă forma unei adevărate calomnii”.

Citit 655 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2023 19:20

1 comentariu

  • postat de florin
    Vineri, 17 Februarie 2023 09:18
    213.233.88.***
    Normal este CA PINA DOVEDESTE CA ESTE NEVINOVAT PENTRU CA ASA TIPA CIND ERA IN OPOZITIE sa se autosuspende!Nu este normal ca tu sa iti dovedesti nevinovatia dar ani de zile asa au tipat useristii si liberalii asa ca......
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.