Riscuri seismice teribile pentru țara noastră, conform Băncii Mondiale

Riscuri seismice teribile pentru țara noastră, conform Băncii Mondiale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană (UE), iar o eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi sute de mii de persoane fără locuinţe, susţine Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale (BM).

"O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, cu o contribuţie de 70-80% la PIB, sunt amplasate în zone seismice. Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă. În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure în România cu magnitudine mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudine de peste 7,5", a declarat pentru Agerpres, Allana Simpson. De asemenea, se preconizează că daunele produse clădirilor publice şi infrastructurii ar putea fi considerabile şi ar putea fi resimţite în întreaga ţară, în acel arc care începe la Iaşi, trece prin Focşani, Bucureşti şi până la graniţa de sud.

În opinia reprezentantului BM, investiţiile în prevenţie şi pregătire sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să îi facă. "Fiecare cetăţean ar trebui să ştie ce să facă în caz de cutremur, cum să se pregătească cu truse şi provizii de urgenţă şi de unde să afle mai multe informaţii (Fiipregatit.ro). De asemenea, este important să vă cunoaşteţi comunitatea şi să identificaţi cele mai vulnerabile persoane care ar putea avea nevoie de sprijin", a subliniat coordonatorul regional.

În opinia sa, autorităţile trebuie să stabilească infrastructura şi clădirile cele mai expuse riscului şi să le acorde prioritate pentru consolidare. În ceea ce priveşte fondurile alocate pentru consolidarea clădirilor şi pregătirea acestora în vederea obţinerii de finanţări europene, reprezentantul BM a transmis că este "o provocare uriaşă şi costisitoare".

Totuși, în ceea ce priveşte siguranţa clădirilor construite în ultimii ani, Allana Simpson susţine că reglementările şi normele în construcţii din România sunt aliniate cu standardele din UE şi sunt multe măsuri în vigoare care asigură respectarea acestor norme în construcţii.

Citit 719 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.