Peste jumătate dintre clădirile spitalelor, mai vechi de 60 de ani

Peste jumătate dintre clădirile spitalelor, mai vechi de 60 de ani
Captură video DigiTV
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste jumătate dintre clădirile în care funcţionează spitalele aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii sunt mai vechi de 60 de ani, unele dintre ele fiind construite acum mai bine de un secol.

Cu toate acestea, în ultimii nouă ani ministerul a direcţionat 75% dintre fondurile investite către aparatură medicală şi nu către reabilitarea imobilelor, deşi unele riscă să cadă la un cutremur, fiind încadrate în clasa I de risc seismic. În plus, fondurile au fost alocate netransparent şi fără criterii, se arată într-un raport de audit realizat anul trecut de Curtea de Conturi a României, prezentat recent de hotnews.ro.

Astfel, analiza realizată pentru perioada 2014-2021 de Curtea de Conturi asupra infrastructurii existente la nivelul spitalelor ministerului arată că peste 50% dintre clădiri au o vechime mai mare de 60 ani, 10 dintre acestea având şi peste 100 de ani, iar „aproximativ 15% din numărul clădirilor, reprezentând 20% din totalul suprafeţei utile aferente unităţilor sanitare din subordinea ministerului, sunt încadrate în una din cele 4 clase de risc seismic”.

Conform auditorilor, două unităţi sanitare - Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi - au în administrare 10 clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, în care specialiştii includ clădirile care riscă să se prăbuşească în caz de cutremur.

Totodată, auditorii au constatat că 75% din totalul fondurilor alocate celor 58 de spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii au fost destinate cumpărării de aparatură medicală şi doar 25% dintre acestea au fost pentru construcţii, modernizări, consolidări, reparaţii capitale ale clădirilor. „Alocarea fondurilor pentru investiţii nu este una transparentă, nefiind identificată o procedură privind criteriile de alocare a acestora”, se arată în raportul de audit al Curţii de Conturi care face referire la performanţa privind managementul resurselor umane şi al dezvoltării infrastructurii unităţilor sanitare spitaliceşti, pentru perioada 2014-2021.

Totodată, în același raport este menționat faptul că în ultimii mulţi ani nu a fost construit niciun spital nou, notează news.ro. În schimb, un Institut Regional de Oncologie aprobat în anul 2009 pentru a fi construit la Timişoara era tot în stadiul de proiect 12 ani mai târziu, iar numărul spitalelor regionale prevăzute în Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 a ajuns la jumătate faţă de propunerea iniţială.

Citit 503 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.