Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura securitatea în regiune

Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura securitatea în regiune
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, iar ''Chişinăul nu este singur'', a declarat, miercuri, prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său român, Nicolae Ciucă.

"Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a agresiunii Rusiei şi războiului atroce în Ucraina. (...) Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al Bucureştiului, transmis la întrevederea de săptămâna trecută a preşedinţilor (Maia - n.r.) Sandu şi (Klaus - n.r.) Iohannis. (...) Vreau să dau asigurări că Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană", a spus Recean.

Şeful guvernului de la Chişinău a apreciat că "este natural" ca prima sa vizită de la preluarea mandatului să fie la Bucureşti. "Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice, Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat parcursul european. Relaţia apropiată între Bucureşti şi Chişinău este întărită astăzi prin numeroase proiecte în beneficiul cetăţenilor noştri", a adăugat premierul. În acest sens, Recean a punctat şi existenţa gazoductului Iaşi - Chişinău, "hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Republica Moldova".

Premierul Republicii Moldova a încurajat oamenii de afaceri români şi moldoveni să colaboreze. "Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă, afacerile noastre vorbesc aceeaşi limbă". De asemenea, a adăugat că, în curând, cele două ţări vor avea şi pieţele financiare integrate.

De asemenea, şeful Executivului din ţara vecină a afirmat că a discutat cu omologul său despre detaşarea unor experţi români pentru a asigura asistență în dosarul aderării Republicii Moldova la UE.

La rândul său, premierul român, Nicolae Ciucă, a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri, pentru a rezista "atitudinii foarte asertive a Rusiei". "De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă.

Citit 423 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2023 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.