Trafic de droguri de jumătate de miliard de euro

Trafic de droguri de jumătate de miliard de euro
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Laurenţiu Huică, un fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un alt cetățean român, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc, susțin surse G4Media.

Potrivit DIICOT, între ianuarie 2021 și februarie 2023, cei doi, împreună cu cetățeni cehi, slovaci, polonezi, lituanieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, care a acționat "în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei", anunță procurorii.

Astfel, a fost folosită societatea Arena Group SA, deținută de Huică, prin intermediul căreia ar fi fost achiziționate efedrină și pseudoefedrină și transformate într-un medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine. Pentru împiedicarea descoperirii activității infracționale, locurile în care erau improvizate laboratoarele au fost păzite de membrii grupului infracțional organizat.

În perioada menționată, membrii grupului infracțional au organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a unui număr de peste 168 de milioane de comprimate din care se putea produce o cantitate totală de circa 4,7 tone de metamfetamină. "Valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram)", susțin procurorii.

Citit 816 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2023 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.