Coaliția analizează impozitarea cu 15% a pensiilor speciale

Coaliția analizează impozitarea cu 15% a pensiilor speciale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform hotnews.ro, PSD, PNL și UDMR au discutat, la Vila Lac, amendamentele pentru legea pensiilor speciale care se află în Parlament. Variantele de lucru nu satisfac cerințele Comisiei Europene, dar au deblocat negocierile din Coaliție. Potrivit aceleiași surse, s-a convenit introducerea următoarelor amendamente în comisiile de specialitate, la Senat: impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia Europeană cere 30%), eliminarea cumulului de pensii speciale, eliminarea a cinci sporuri ale pensiilor militarilor, magistrații din CSM nu se vor mai putea pensiona după un singur mandat, iar pensiile se vor indexa anual cu inflația, nu cu salariul.

Propunerile vor fi depuse la Senat și urmează să fie dezbătute în comisiile de specialitate în regim rapid. Senatul trebuie să adopte proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale până miercuri, 29 martie, altfel acesta va trece tacit de prima cameră sesizată.

Totuși, variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România prin PNRR, care prevăd o reformă reală a pensiilor speciale, bazată pe contributivitate mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri. Oficialii europeni subliniază, într-o scrisoare trimisă Guvernului, că par semnificative două opțiuni analizate anterior de Banca Mondială: o rată de înlocuire a veniturilor de 45% și o bază de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. "Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor", se arată în scrisoarea oficialilor europeni. De asemenea, Comisia Europeană cere României eliminarea posibilității pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani.

În ceea ce privește opoziția, USR a depus în Parlament o solicitare ca premierul Nicolae Ciucă să vină în data de 3 aprilie, pentru o dezbatere politică cu tema "Bani prin PNRR pentru școli, spitale și autostrăzi vs. privilegii pentru speciali". În acest fel, premierul le va putea explica românilor ce demersuri vor fi făcute de Guvernul PSD-PNL pentru ca toate jaloanele cuprinse în PNRR să fie îndeplinite la termen și în conformitate cu cerințele Comisiei Europene, se mai arată într-un comunicat al USR.

Citit 406 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2023 17:22

1 comentariu

 • postat de MIMI
  Marți, 28 Martie 2023 09:04
  86.124.203.***
  Daca te uiti la poza asta Îi vezi pe TRIOGRIGORIU,( NISTE MINCINOSI,NISTE HOTI,NISTE TRADATOR)I!!!În frunte cu sasul turist JOIANNIS!!!Alt TRADATOR!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.