Morawiecki: „Am instruit sute de mii de oameni și ei pleacă în UE”

Morawiecki: „Am instruit sute de mii de oameni și ei pleacă în UE”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la Bucureşti, la începutul întrevederii celor două delegaţii guvernamentale.

"Ceea ce spun aici va fi nepopular, dar printre prieteni îmi permit să spun - un mare efort, care rezultă din datele statistice şi din România şi din Polonia, este faptul că oameni foarte talentaţi de la noi se duc în Uniunea Europeană şi acest aflux de sânge, putem să spunem, se referă la mii, la sute de mii de oameni pe care i-am pregătit, i-am instruit, am depus eforturi financiare şi ei pleacă. Aceste cheltuieli pe care noi le-am suportat se îndreaptă spre o favoare a pieţelor occidentale alimentate cu acest aflux. Fireşte că noi apreciem faptul că mulţi bani din diferite granturi şi aşa mai departe ajung mai departe în economia polonă şi în cea românească", a spus Mateusz Morawiecki, potrivit traducerii oficiale.

El a afirmat, în acest context, faptul că "elementele de construcţie economică sunt în aşa fel elaborate încât să acţioneze în favoarea celor puternici". "E vorba de fluxul de capital şi fluxul forţei de muncă şi din domeniul serviciilor. Aşadar, e bine să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie similară, iar cei care sunt mai puternici decât noi, germanii, francezii, italienii, încearcă să câştige. E bine că noi am învăţat să colaborăm şi acest lucru se răsfrânge în favoarea noastră", a adăugat premierul polonez.

În plus, acesta a apreciat că rolul regiunii central şi est-europene a crescut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, menționând că speră ca, după victoria ucrainenilor, să fie construite, în această zonă "planuri strategice semnificative". "Vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni, în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale, de aceea cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi între Ucraina, România şi Polonia se va putea în curând - sperăm să fie cât mai curând, după victoria Ucrainei şi atingerea păcii - să construim nişte planuri strategice semnificative (...) planurile strategice, care vor fi foarte ambiţioase din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri, dar şi ambiţioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice de peste 100 de milioane (de persoane - n.r.) în regiunea Europei Centrale", a mai spus Morawiecki, potrivit traducerii oficiale.

Citit 651 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.