Mircea Geoană: „România trebuie să facă saltul istoric spre prosperitate”

Mircea Geoană: „România trebuie să facă saltul istoric spre prosperitate”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, într-o prelegere la Craiova, că adevărata provocare pentru România în contextul schimbării conturului strategic al Europei este cum să transfere imensa relevanţă strategică în dividende economice şi să facă saltul către o ţară prosperă.

"Este un moment de imensă transformare la nivel global, la nivel european.(...) Trista realitate a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ne arată cât de mult avem nevoie să investim în apărare şi în securitate şi într-o bază industrială cât mai puternică. Este o schimbare de contur strategic a Europei.(...) Întrebarea este şi rămâne pentru România şi pentru ţările din flancul estic cum să facem să transferăm imensa relevanţă strategică a României în dividende economice, de prosperitate. Aceasta este adevărata provocare pentru România - saltul istoric către o economie dezvoltată, către o ţară prosperă ca oamenii să nu mai aleagă să plece pe capete", a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO a vorbit despre inegalităţile de dezvoltare între regiunile României, între municipiile mari, pe de o parte, şi oraşele mici şi mediul rural, pe de altă parte, despre nevoia de investiţii în fermele mici şi gospodăriile ţărăneşti, dar şi despre nivelul scăzut de încredere al românilor, despre care spune că se află la o "cotă alarmantă", deşi România este membră NATO şi UE.

"Avem nevoie de un ecosistem în care companiile româneşti şi cele străine să coexiste, să avem un loc sub soare mai apropiat de valoarea noastră strategică. Suntem în plin proces de renegociere a echilibrelor la nivel european: în plan strategic, economic, tehnologic şi ca şi putere politică. Regele Mihai, în discursul în faţa Parlamentului României la vârsta de 90 de ani, în 2011 (îmi aduc aminte că am fost martor la acel discurs istoric) vorbea despre faptul că agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci unul al viitorului. Şi avea dreptate. România poate să fie o superputere agroindustrială şi nu doar agricolă. România are nevoie de investiţii în fermierii de talie mică şi în gospodăriile ţărăneşti care se zbat cu foarte multă dificultate. Inovarea la nivel înalt şi producţia şi industria trebuie să meargă mână în mână. Suntem o ţară care în 30 de ani nu a realizat cadastrarea teritoriului naţional. Este inacceptabil. Descătuşarea potenţialului acestei naţiuni este posibilă şi este necesară", a mai spus Mircea Geoană.

Citit 1662 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2023 19:06

1 comentariu

 • postat de gynexx
  Vineri, 07 Aprilie 2023 21:54
  78.96.81.***
  A inceput cu sloganele, doar este in plina campanie electorala. In realitate politicienii gandesc si fac taman invers.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.