Demers pentru sărbătorirea Paștelui după calendarul gregorian

Demers pentru sărbătorirea Paștelui după calendarul gregorian
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, susține că Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să sărbătorească Paștele în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian, scrie Cluj24, citat de G4Media.

Întrebat de Cluj24, în cadrul mesajului și Pastoralei de Paște transmise de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, despre demersul universitarului Adrian Papahagi, care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al BOR să calculeze și Paștele, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să se celebreze împreună cu credincioșii din Vest, mitropolitul Clujului a răspuns că și-ar dori din tot sufletul să se poată repara calendarul. "Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română a trecut pe calendarul gregorian și patru ani s-a sărbătorit Paștele după Pascalia nouă. Constatând că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștele pe calendarul vechi, iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși a revenit și BOR la calendarul vechi. Sigur că am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. (…) Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștele pe stil vechi, dar Sfânta Lumină de la Ierusalim la acest Paște pe stil vechi coboară. Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din Vest, Sfânta Lumină tot ar coborî", a spus ÎPS Andrei.

Adrian Papahagi a anunțat că, după Paște, va iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al BOR să calculeze data Paștelui după calendarul gregorian.

Citit 686 ori Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2023 21:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.