Comisia Europeană investighează sprijinul acordat Blue Air

Comisia Europeană investighează sprijinul acordat Blue Air
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a deschis o investigație detaliată pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin adoptate de România în favoarea companiei aeriene Blue Air Aviation respectă normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al executivului european.

În acest context, G4Media.ro reamintește că, în luna noiembrie 2022, Blue Air a încetat să funcționeze, după ce autoritățile române i-au suspendat temporar licența de operare, din cauza situației financiare a societății. În acel moment, mii de călători au rămas cu banii plătiți degeaba pentru bilete de avion.

Mai înainte, în august 2020, Comisia a aprobat două măsuri în favoarea Blue Air luate de Guvernul Ludovic Orban. Este vorba despre o garanție publică în valoare de aproximativ 28 de milioane de euro (aproximativ 137 de milioane lei) pentru a compensa daunele suferite în contextul pandemiei de coronavirus și al restricțiilor de călătorie vizând limitarea răspândirii virusului impuse de România și de alte țări, dar și de o altă garanție publică de aproximativ 34 de milioane de euro (aproximativ 164 de milioane lei), aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parțial nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni.

La acel moment, țara noastră s-a angajat să se asigure că garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare va înceta după șase luni sau că va comunica Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air, în vederea evaluării ajutorului de stat.

În aprilie 2021, România a comunicat pentru prima dată Comisiei un plan de restructurare a companiei Blue Air pentru perioada august 2020 - septembrie 2025. Planul, actualizat de mai multe ori, includea o prelungire a garanției aferente împrumutului pentru salvare la șase ani (perioadă în care sunt incluse cele șase luni inițiale ale ajutorului de salvare), permițându-se astfel rambursarea ajutorului până în 2026, măsuri de restructurare și preconiza o finanțare privată. În noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul și a preluat o participație de 75% în societatea Blue Air.

Iniţierea unei investigaţii aprofundate oferă României şi părţilor terţe interesate, inclusiv beneficiarului ajutorului, posibilitatea de a prezenta observaţii. Faptul că a fost iniţiată o investigaţie nu anticipează în niciun caz rezultatul acesteia, mai precizează Comisia.

Citit 499 ori Ultima modificare Luni, 17 Aprilie 2023 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.