Reabilitare strict necesară a planșeului din Piața Unirii

Reabilitare strict necesară a planșeului din Piața Unirii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cere Guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, să aloce sume suplimentare, în valoare de peste 760 de milioane de lei, pentru ca Primăria Sectorului 4 să repare planșeul de beton ce susține toată infrastructura Pieței Unirii din București, potrivit informațiilor puse în dezbatere publică.

Planșeul, construit în perioada 1940-1950, acoperă râul Dâmbovița pe toată lungimea Pieței Unirii. Peste planșeu trece pasajul rutier, iar dedesubt este situată stația de metrou, una dintre cele mai mari din București.

O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului "o stare avansată de degradare care poate avansa rapid". Mai mult, Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că "se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta".

Ministerul mai arată că e nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției, estimată la 763.353.087 lei.

"Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului", se mai arată în nota de fundamentare.

Citit 632 ori Ultima modificare Luni, 17 Aprilie 2023 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.