România este dependentă de importurile alimentare

România este dependentă de importurile alimentare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

România, singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile, este dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate, până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară, iar carnea de porc este doar unul dintre acestea, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

"Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligaţi să «importăm» produse alimentare de la partenerii europeni, dar şi de pe pieţe terţe. Asta a făcut ca, şi în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependenţă netă de importul de produse agroalimentare, în special carne de porc, tăiată şi în viu. Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentară şi nu numai. Uneori, cu privire la agricultură, suntem captivaţi de anumite realizări, în realitate, problemele noastre, atât din punct de vedere cantitativ, calitativ şi valoric când vorbim de producţia agroalimentară, rămân extrem de grave, din cauza eficienţei economice scăzute în ansamblul ei", a declarat preşedintele AFR.

Acesta a subliniat că situaţia balanţei comerciale agroalimentare trebuie tratată serios, astfel încât să poată fi rezolvate două paradoxuri cu care se confruntă România. "Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenţi de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară", a menţionat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, numărul porcilor crescuţi anul trecut în fermele româneşti a fost de 17 ori mai mic decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de şapte ori faţă de anul 2000, iar acest lucru se vede în balanţa comercială, în condiţiile în care România importă anual carne de porc de peste 750 milioane de euro.

"Consumul de carne de porc a crescut uşor, dar nu din producţie autohtonă. Importurile de carne de porc nu duc decât la plata fermierilor din alte state. (...) pe locul întâi la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc. După apariţia pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, iar în 2022, la 750.000 de tone, aşa cum reiese din datele INS", a mai spus el.

În opinia sa, efectivele de animale au scăzut în ultimul deceniu pentru toate speciile, România consemnând, între anii 2012 şi 2022, unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine.

Citit 466 ori Ultima modificare Luni, 01 Mai 2023 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.