Fără ministru la Mediu, UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare

Fără ministru la Mediu, UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderii coaliției de guvernare ar fi agreat ca Ministerul Transporturilor să rămână la PSD, în timp ce liberalii ar urma să păstreze Ministerul Fondurilor Europene şi să primească, în plus, Finanţele şi Justiţia, susţin surse din conducerea coaliţiei pentru news.ro. De asemenea, liberalii îşi doresc Ministerul Mediului, aflat în prezent la UDMR, iar Uniunea ia în calcul "la modul serios" să iasă de la guvernare dacă PSD şi PNL ajung la concluzia că UDMR "nu mai are aceeaşi valoare aritmetică în 2023, cum a avut în 2021", conform lui Csoma Botond, liderul deputaților UDMR.

"Nu cred că există un argument pertinent care să justifice ca rolul UDMR să scadă în această guvernare. Dacă mergem la aritmetică, eu cred că trebuie să ne raportăm la anul 2021. Dacă în 2021 valoarea aritmetică a UDMR-ului a fost X+1, nu văd niciun motiv ca acum, în 2023, când discutăm despre această rotativă care nu ne priveşte - noi nu am dat niciodată premier în această guvernare - nu cred că valoarea noastră a ajuns la X-1. (...). Credem că ne-am făcut treaba bine, nu există niciun argument pertinent care să justifice această abordare a celor de la PNL şi PSD şi luăm în calcul la modul serios să ieşim de la guvernare", a precizat Csoma Botond.

Întrebat dacă UDMR ar fi de acord cu primirea altor ministere, Csoma Botond a spus că s-ar putea discuta pe acest aspect, indicând Ministerul Agriculturii şi Ministerul Energiei, însă a precizat că poziţia Uniunii este să nu se facă un "troc" acum, ci să se respecte protocolul coaliţiei.

În paralel, în PSD a început competiţia internă pentru şefia Camerei Deputaţilor, iar liberalii sunt divizaţi cu privire la viitoarea funcţie pe care ar trebui să o primească Nicolae Ciucă. Conducerea PNL ar fi dispusă să cedeze Ministerul Transporturilor pentru a rămâne cu Ministerul Fondurilor Europene, portofoliu deţinut de Marcel Boloş, în timp ce "Marcel Ciolacu nu vrea ca PSD să fie asociat cu Ministerul Justiţiei, mai ales că nu mai e nicio miză, procurorii-şefi au fost numiţi de tandemul Predoiu-Iohannis", precizează surse din conducerea PSD.

Ministerul Finanţelor ar urma să fie preluat de Sebastian Burduja, în prezent titular la Digitalizare, dar pe lista scurtă pentru Finanţe se mai află Alexandru Nazare (susţinut de Iulian Dumitrescu) şi Marcel Boloş. Totodată, unii liberali şi-ar dori ca Ministerul de Externe să fie preluat de un om de partid, în locul lui Bogdan Aurescu, considerat protejatul preşedintelui Iohannis. Alina Gorghiu şi Rareş Bogdan râvnesc la şefia diplomaţiei române.

Citit 683 ori Ultima modificare Marți, 09 Mai 2023 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.