Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pregătește un act normativ care să plafoneze adaosul comercial pentru o perioadă limitată, pe tot lanțul, de la producător și până la raft. Marți, la Guvern, au fost așteptați reprezentanții retailerilor, pentru a discuta despre măsură.
Guvernul a inițiat discuții cu reprezentanții marilor magazine, ca să pună la punct un plan de reducere a prețurilor la alimente. Executivul dorește să stabilească zece produse de bază pentru care adaosul comercial să aibă o limită maximă.
"Sunt ferm convins că vom comunica deciziile. De aceea au fost invitați, să luăm o decizie împreună", a spus Ciolacu. Întrebat cu cât și-ar dori să scadă prețurile, el a răspuns: "Cât mai mult".
În condițiile în care sunt alimente care s-au scumpit și cu 60 de procente în ultimul an, măsura ar urma să mai reducă din cheltuielile românilor, care oricum se duc în mare parte pe mâncare.
Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că plafonarea prețurilor poate avea efecte adverse în mediul economic. "În Ungaria, guvernul a încercat să pună plafonări, dar o plafonare reduce oferta, niciun producător nu va vinde în pierdere. Așadar, în Ungaria, oferta s-a redus, inflația e peste 20 la sută, iar ratele de dobândă semnificativ mai mari, chiar duble față de România. O plafonare elimină de pe piață anumiți producători sau vânzători, pentru care acea activitate nu mai e profitabilă.
În România se mai poate întâmpla ca un comerciant sau producător să vrea să facă profit, dar el are costuri fixe ce trebuie acoperite, de aceea marjele sunt diferite. Un comerciant poate să mărească marjele pentru alte produse. Pentru unele produse vom plăti poate un preț mai mic, dar un preț mai mare pentru altele, ca el să obțină rezultatele pe care le vrea.
Depinde cum va fi stabilită plafonarea, în cazul în care pentru anumiți comercianți și producători va fi extrem de greu de a face profit din producerea sau vânzarea acelui bun, există riscul să dispară anumite părți din oferta de pe piață. Cea mai bună variantă e creșterea concurenței, dar noi tocmai am îndepărtat concurența. Acum o lună, două, pe motiv că prețurile pentru alimentele din Ucraina sunt prea mici, am impus restricții pentru alimentele din Ucraina, practic a dispărut o ofertă cu preț mic. Automat, oferta care rămâne e cu preț mai mare și duce la un preț mai mare la raft", a declarat pentru Digi24 vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlașu.
Marcel Ciolacu a anunțat, încă de la prima sa ședință în calitate de prim-ministru al României, că "urgența maximă" a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației "la o singură cifră", este la fel de important "să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România".