Viziunea magistraților privind pensionările din sistem

Viziunea magistraților privind pensionările din sistem
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acuză atacurile constante împotriva magistraților și susține că modificarea condițiilor de pensionare pentru magistrații aflați în funcție va avea ca efect "plecarea iminentă a 600 de magistrați pensionabili".

CSM a publicat, luni, pe Facebook, o schemă grafică despre "efectele preconizatei modificări a statutului magistraților" și cere o serie de modificări la proiectul asumat de Coaliție care vizează noile condiții de pensionare a magistraților.

În fapt, Consiliul a susținut într-un comunicat de presă transmis săptămâna trecută, când mii de procurori și judecători au protestat față de modificările la legea pensiilor speciale, că sistemul judiciar este de acord cu soluția legislativă ca nivelul maxim al pensiei să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate, precum și cu stabilirea unui prag de vechime de 25 de ani.

Magistrații spuneau că sunt de acord și cu stabilirea unei vârste de pensionare, însă cer o perioadă de tranziție.

De asemenea, potrivit CSM, este "necesar ca soluția legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislația care reglementează sistemul public de pensii".

Potrivit legii actuale, magistrații se pot pensiona indiferent de vârstă dacă au o vechime de 25 de ani în activitate. Ei beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit amendamentelor asumate de Coaliția de guvernare, vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035. De asemenea, pensia de serviciu va reprezenta 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării.

În România, sunt 5.252 de magistrați pensionari, iar pensia medie de serviciu este de 21.555 de lei, din care 19.902 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.101 lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reforma pensiilor speciale este un jalon în PNRR, iar România riscă să piardă peste trei miliarde de euro de la UE, în caz că nu o face. Beneficiari de pensii speciale - de serviciu și militare - sunt în jur de 190.000 de persoane, grosul fiind militarii - aproape 180.000 - cei din MAI, MApN, SRI, SIE și STS, arată hotnews.ro.

Citit 550 ori Ultima modificare Luni, 26 Iunie 2023 16:21

1 comentariu

  • postat de dgi
    Luni, 26 Iunie 2023 21:29
    81.196.245.***
    Vreau si eu sa ma pensionez dupa 25 de ani de munca cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Chiar daca brutul meu este mult mai mic.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.