Îngrijorări ale producătorilor privind ieftinirea alimentelor

Îngrijorări ale producătorilor privind ieftinirea alimentelor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul Ciolacu a adoptat, vineri, ordonanța de urgență prin care vrea să limiteze adaosul comercial pentru trei luni, astfel încât prețul unor alimente să scadă la raft

Măsura ar urma să se aplice pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, astfel încât prețurile să scadă la 14 produse agricole și alimentare. Cea mai mare parte a procesatorilor și retailerilor au confirmat, pentru hotnews.ro, că vor aplica fără ezitare actul normativ, procesatorii spunând însă că la unele produse de pe listă vor vinde în pierdere. Speranța lor este ca Guvernul să nu deschidă o cutie a Pandorei și să prelungească termenul de 3 luni, adăugând și alte produse cu adaos plafonat.

Chiar și oficialii Consiliului Concurenței spun că adaosul de maxim 20% la costul de producție, în cazul procesatorilor, respectiv maxim 5% și 20% față de prețul de achiziție, în cazul distribuitorilor și, respectiv, al comercianților, generează riscul alinierii operatorilor la plafonul maxim, ducând astfel la o creștere a prețurilor la nivelul consumatorilor finali. În punctul de vedere înaintat Ministerului Agriculturii, inspectorii de concurență spun că ar fi oportună realizarea unei analize după aplicarea măsurii guvernamentale prin care să se evalueze „rezultatele și proporționalitatea cu scopul urmărit al măsurii, precum şi să se identifice, dacă este cazul, soluții alternative”. În plus, nu există analize la nivel de sector care să confirme că limita adaosului impus este potrivită și nu va conduce la creșterea prețurilor.

Situația e mai delicată în cazul ouălor și a cărnii de porc, unde producătorii și micii fermieri lucrează cu marje la limita supraviețuirii. Federația Națională Pro Agro a transmis că ”încercările similare de reducere a prețurilor au dus la împovărări ale producătorilor din România deși tocmai aceștia ar fi trebuit să fie protejați", potrivit unei scrisori deschise semnata de Ionel Arion, președintele Pro Agro. Potrivit federației, din componenta prețului de vânzare la raft a produselor agroalimentare, costul de achiziție de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producție, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziției dominante a retailului, ce reprezintă 85% din comerțul modern. "Având în vedere experiențe similare precum reducerea prețului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a prețurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători și implicit de bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget”, subliniază sursa citată.

Citit 544 ori Ultima modificare Vineri, 30 Iunie 2023 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.