Fermierii nu mai trebuie să ardă resturile vegetale

Fermierii nu mai trebuie să ardă resturile vegetale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare, conform unui standard ce trebuie respectat începând cu anul de cerere 2023, informează marţi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat.

"Fermierii şi alţi beneficiari care primesc sprijin prin intervenţiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiţionalitatea pe întreaga exploataţie agricolă şi pe tot parcursul anului de cerere. Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploataţiile agricole, pentru toţi fermierii care au la dispoziţie terenuri arabile, având ca cerinţă obligatorie interzicerea arderii miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare", se arată în comunicat.

În acest sens, APIA a anunţat încheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control. Marți, 18 iulie, un violent incendiu de vegetație a blocat traficul pe Centura Capitalei.

Citit 468 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2023 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.