Povestea „celor două Românii” merge mai departe

Povestea „celor două Românii” merge mai departe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dezvoltarea socioeconomică a României din ultima perioadă ilustrează aceeași „poveste a celor două Românii”: una urbană, dinamică și integrată în UE, o alta rurală, săracă și izolată, arată o analiză a Băncii Mondiale, prezentată de hotnews.ro.

Conform documentului, pentru a elimina decalajul de învățare față de colegii lor din București-Ilfov, elevii din restul țării ar avea nevoie, în medie, de peste doi ani de școlarizare suplimentară, contractul social al României se află sub tensiune din cauza sentimentului tot mai acut de sărăcie, România este singura țară din UE care nu are încă acces universal la apă curentă, inegalitățile uriașe legate de furnizarea serviciilor au generat decalaje la nivelul dezvoltării umane, 15% din populația țării nu are asigurare de sănătate, iar probabilitatea de hipertensiune arterială este de aproape două ori mai mare în rândul persoanelor sărace decât în rândul celor cu un nivel de trai mai ridicat.

Deși România, în ansamblu, este o economie cu venituri ridicate, nivelurile acestora variază foarte mult. Pe de o parte, municipiul București și județul Ilfov au înregistrat o creștere spectaculoasă, veniturile pe cap de locuitor fiind mai mari decât media UE încă din 2007. Alte orașe mari și dinamice - printre care Brașov, Cluj, Constanța și Timișoara - au devenit, de asemenea, centre prospere pentru afaceri, inovație și cultură, iar, pe de altă parte, există zone rurale întinse, în special cele aflate departe de un centru urban dinamic, unde veniturile sunt mult mai reduse.

De altfel, România se află pe locul patru în UE ca nivel al inegalității veniturilor, după Bulgaria, Lituania și Letonia.

Citit 585 ori Ultima modificare Luni, 24 Iulie 2023 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.