O ”schemă Ponzi”, inventată pe vremea lui Liviu Dragnea

O ”schemă Ponzi”, inventată pe vremea lui Liviu Dragnea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Recent, o consilieră de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNPP) – instituție desemnată, în era Dragnea, să gestioneze un program de sprijinire a proiectelor de dezvoltare din localitățile României – a recunoscut faptul că a participat la falsificarea procedurilor, potrivit G4Media.

Concret: primăriile depuneau cereri de finanțare care trebuiau analizate, verificate și propuse spre aprobare. În fapt, nici una dintre aceste etape nu avea loc, ci se inventau procese-verbale și imediat se anunțau câștigătorii. În anchetă, este deja trimis în judecată directorul instituției din acea vreme, Ion Ghizdeanu.

Mai nou, pe data de 7 iulie, la Judecătoria Sectorului 1, a fost înregistrat un dosar în care Veronica Tudorescu s-a declarat vinovată de săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată. Procesul are termen pentru data de 16 august. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, instanța a comunicat că, în perioada 17.09 – 24.10.2019, în calitate de consilier la Cabinetul președintelui CNPP, Veronica Tudorescu ”a falsificat, cu ocazia întocmirii, procesele-verbale de reunire a Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor depuse în vederea finanțării din programul Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

În anul 2020, sub acuzația de fals intelectual, în cadrul acestei anchete a fost trimis în judecată și Ion Ghizdeanu, despre care procurorul de caz de mai sus a decis că stabilea ”arbitrar” listele beneficiarilor. Procesul acestuia a trecut de Camera Preliminară și se află pe rolul instanței de fond, cu termen pe 29 septembrie. În cursul anchetei, Ion Ghizdeanu nu și-a recunoscut vinovăția.

Contextul infracțiunilor despre care anchetatorii susțin că le-ar fi comis Ghizdeanu și Tudorescu îl reprezintă inițiativa fostului lider PSD, Liviu Dragnea, așa-numitul FDI. ”Ține numai de primar să vină cu doar două documente la București și banii merg la comunitate, pentru oameni. Punem la dispoziția primăriilor, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, universităților 10 miliarde de euro pentru a oferi cetățenilor o viață mai bună”, declara Dragnea în mai 2019. În final, foarte puține primării au primit sumele cerute: 17, în valoare de circa 20 de milioane de lei. După căderea Guvernului PSD, s-a dovedit că era o schemă, de fapt, de împrumuturi fictive, prin care au fost amăgite autoritățile locale cu contracte de finanțare fără o sursă bugetară reală, ci doar pentru a evita înscrierea unor credite de angajament în calculul deficitului bugetar.

Citit 479 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2023 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.