Mecanism de limitare a denaturării pieței cerealelor

Mecanism de limitare a denaturării pieței cerealelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Executivul "îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie".

"În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina", mai precizează sursa citată.

Comisia Europeană a pus punct, vineri, interdicției introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre țările vecine, informează executivul comunitar, citate de AFP.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, "distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut".

Pe de altă parte, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul săptămânii trecute că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. În același timp, ministrul Florin Barbu a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, "pentru a sprijini şi proteja fermierii români".

În acest context, în ultima ședință de Guvern, au fost adoptate o serie de măsuri de sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal, care au probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, a anunțat premierul Marcel Ciolacu: "Acordăm un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal, cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei/litru pentru 50 la sută din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este 60 de milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional. Din informaţiile mele, 30 de milioane de la Uniunea Europeană şi 30 de milioane de la bugetul naţional. Cam aceasta va fi şi ponderea, în viitor, pentru acoperirea acestor urgenţe ale fermierilor".

În același timp, o astfel de subvenție nu compensează decât marginal pierderile suferite de fermieri din cauza lipsei de control în ceea ce privește exporturile de cereale din Ucraina.

Citit 448 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2023 14:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.