Cel mai performant sistem antidrone din Europa, la granița României cu Ucraina

Cel mai performant sistem antidrone din Europa, la granița României cu Ucraina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România va avea cât mai curând o tehnologie nouă, din mai multe state, care va fi instalată în țară la granița cu Ucraina, cel mai performant sistem antidrone din Europa, împotriva atacurilor rusești, au declarat vineri surse guvernamentale, citate de Hotnews. În perioada următoare se vor încheia niște acorduri între guverne din mai multe țări, evident cu acordul NATO, potrivit surselor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri la Kiev că România şi Ucraina vor avea „o abordare nouă” pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România. „Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri. Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente. Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României. Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă”, a afirmat miercuri Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis anunțase anterior că, la teleconferința cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii din UE și NATO, s-a discutat despre dronele care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești și a primit răspunsuri „foarte concrete”.

Întrebat atunci dacă a solicitat ajutor militar suplimentar, în contextul atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la frontiera României, şeful statului a răspuns: „Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete. Bunăoară, Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru Poliția Aeriană”.

„Împreună cu NATO, suntem, practic, în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Deci lucrurile se mișcă și noi, deci armata, a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu-i absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis, pe 5 octombrie.

Cel puțin trei drone lansate de ruși în războiul declanșat împotriva Ucrainei au căzut în România, la Plauru și Nufăru, în județul Tulcea.

Citit 643 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 16:44

1 comentariu

  • postat de Daca ziceti voi .??!!
    Vineri, 20 Octombrie 2023 18:38
    108.245.201.***
    Ma umfla rasul cand ma uit la relicva aia ....ar trebui sa publicati anul fabricatiei sa vada si plebea ....
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.