În luna aprilie, când toți ochii erau ațintiți asupra scandalului deceselor suspecte de la Spitalul "Sf. Pantelimon", Ministerul Sănătății strecura discret în Monitorul Oficial un Ordin, fără a face vreun anunț în acest sens, spune medicul ATI Elena Copaciu, citată de HotNews. Ea susține că modificarea legislativă permite ca, "din pix", structurile medicale să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților.
10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare. În jur de 1.400 - 1.500 dintre acești pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, scrie HotNews.
Spitalele din România nu aveau, conform legislației valabile până în luna aprilie, secții care să corespundă standardelor din legislație pentru tratarea în siguranță a pacienților cu arsuri grave. Ordinul ministrului Alexandru Rafila adaptează legislația la situația din teren, în loc să se întâmple invers, așa cum ar fi firesc, spune conf. univ. dr. Elena Copaciu, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă. "Vom afla acum că avem multe paturi de mari arși critici și nu știam", este interpretarea pe care o dă dr. Copaciu. Aceasta a lucrat în Ministerul Sănătății, după incendiul din "Colectiv", la elaborarea noii legislații pentru secțiile de arși, valabilă până în aprilie anul acesta.
"Vor chinui în țară pacienții cu arsuri severe, fără să le mai fie teamă de lege. Ca la «Colectiv»", spune, într-un dialog cu HotNews, și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de acum aproape 9 ani și activist pentru drepturile pacienților cu arsuri severe.
Principala consecință a publicării noului Ordin este aceea că "medicii vor putea să interneze mari arși în structuri neconforme nevoilor, fără să se mai teamă de consecințe medico-legale", explică dr. Elena Copaciu.
Potrivit HotNews, România nu are, la aproape nouă ani de la "Colectiv", nicio secție care să poată îngriji în siguranță marii arși. În august anul trecut, imediat după explozia de la Crevedia, Ministerul Sănătății susținea că există 34 de "paturi pentru mari arși", în șase spitale. Dintre acestea, singurele paturi care se apropie de standarde sunt cele șase de la Spitalul de Urgență "Floreasca", spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.