În scrisoarea Comisiei Europene prin care guvernul a fost anunțat că România poate pierde sute de milioane de euro din PNRR din cauza numirii de șefi incompatibili sunt enumerate opt companii cu probleme, din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei. De asemenea, sunt menționate și cinci companii de la Transporturi, fiind ridicate semne de întrebare asupra modului în care au fost făcute numirile în Consiliile de Administrație, comentează HotNews.
"Numirile au fost făcute fără o procedură de selecție competitivă și transparentă", a spus Comisia despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și alte companii din energie. Tot cu nerespectarea procedurilor firești de numire a șefilor sunt menționate CFR, Metrorex și alte companii din transporturi.
Într-o precedentă scrisoare, din iunie, observațiile erau preliminare. Acum, la jumătatea lui octombrie, Comisia Europeană urmează să transmită Guvernului o scrisoare care conține concluziile finale, iar aceasta poate conține și alte nume de companii din energie, pe lângă cele opt menționate în scrisoarea din iunie, potrivit mai multor surse guvernamentale.
Pentru toate procedurile de selecție de la companiile energetice au fost publicate "anunțuri banale", la mica publicitate, în zone slab vizibile. Unii membri din comitetele de selecție, atât la energie, cât și la transporturi, erau și candidați. Membrii din comitetele de numire și remunerare erau și în consiliile de administrație, stabilind ei pentru ei nivelul de remunerare. La o companie, niciunul dintre candidații care au ajuns pe lista scurtă nu a fost numit.
Comisia Europeană a constatat că, la opt companii, Ministerul Energiei nu a putut dovedi că au fost respectate aceste criterii la numirea membrilor în consiliile de administrație: competitivitate, transparență și remunerație în funcție de performanță. Acestea sunt: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), CONPET, CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune), Oil Terminal, RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară).
În scrisoarea din iunie, Comisia Europeană cerea clarificări legate de numirile în consiliile de administrație de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători.
Potrivit scrisorii, România nu a furnizat Comisiei o justificare corespunzătoare a îndeplinirii satisfăcătoare a jalonului privind numirile de la cele cinci companii.
HotNews a scris săptămâna trecută că România va pierde între 300 și 500 milioane de euro, din tranșa a treia de plată din PNRR. Motivul este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat.