Financial Times: Isărescu, în locul lui Al Pacino, în "Dreptate pentru toţi": BCE şi sistemul au întrecut măsura!

Financial Times: Isărescu, în locul lui Al Pacino, în "Dreptate pentru toţi": BCE şi sistemul au întrecut măsura!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

BCE şi toată construcţia bancară au întrecut măsura i-ar spune Mugur Isărescu, nemulţumit de impactul crizei din zona euro, unui oficial bancar european de rang înalt, în locul lui Al Pacino într-o transpunere în prezent a filmului "Dreptate pentru toţi".

În scop ilustrativ, rolul lui Al Pacino din "Dreptate pentru Toţi" din 1979 va fi jucat de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, într-o adaptare a filmului pentru a doua rundă a crizei datoriilor suverane din Europa, scrie pe blogul Financial Times (FT) jurnalistul Sid Verma.

Jurnaliştii FT au modificat coperta DVD-ului filmului, înlocuind imaginea lui Al Pacino cu cea a lui Isărescu.

O scenă foarte cunoscută, la finalul filmului, în care personajul lui Al Pacino reacţionează la atenţionarea judecătorului şi strigă în sala de tribunal că totul a întrecut măsura, este transpusă în prezent într-o confruntare fictivă între un bancher din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi un oficial bancar european de rang înalt.

Bancherul din Europa Centrală şi de Est, înfuriat de aparenta lipsă de preocupare a Europei pentru regiune, este forţat să îndure un proces chinuitor - problemele zonei euro - şi luptă curajos pentru dreptate monetară.

Un dialog fictiv între bancherul din ECE, rol interpretat de Isărescu, şi un oficial bancar european de rang înalt s-ar desfăşura, potrivit blogului, FT astfel:

"Bancherul ECE: Dacă toată lumea este de acord că sunt nevinovat, cum se face că mă întorc la închisoarea pieţei (financiare, n.r.)? BCE este vinovată că nu a reuşit să consolideze situaţia monetară în ECE!

Oficialul bancar european: Ai întrecut măsura! Am asigurat un suport de lichiditate pentru băncile din zona euro care operează în regiune!

Bancherul ECE: Tu ai întrecut măsura! Tu ai întrecut măsura! Tot BCE-ul şi construcţia bancară au întrecut măsura!"

Jurnalistul FT încheie analogia recunoscând că a fost un pic forţată. "... şi vom încheia cu această analogie atâta timp cât suntem în dezavantaj", scrie Verma.

Principalele temeri ale jurnaliştilor de la FT în legătură cu Europa Emrgentă sunt legate de o eventuală vânzare de active şi retragere de pe piaţa bancară din regiune a unor instituţii de credit din zona euro.

Ca răspuns la această situaţie, FT propune o nouă Iniţiativă Viena, care să asigure de această dată vânzarea ordonată de active bancare, un nou rol pentru creditorii externi, controlul capitalurilor şi o acţiune coordonată a instituţiilor financiare internaţionale.

Citit 1522 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.