Măsura de plafonare a tarifelor la energie electrică și gaze naturale a oferit, pe termen scurt, un scut eficient împotriva scumpirilor pentru consumatori, însă prelungirea acestei politici nu mai este viabilă, se arată într-un studiu realizat de Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent specializat în politici energetice.
Conform reglementărilor actuale, plafonarea prețului la energia electrică este în vigoare până la 30 iunie 2025, în timp ce termenul-limită pentru gazele naturale este 31 martie 2026.
Analiza EPG avertizează că o eventuală renunțare la schema de plafonare va avea un impact economic imediat. În principal, costurile pentru consumatorii finali vor crește, ceea ce ar putea duce la o accentuare a inflației, o diminuare a puterii de cumpărare și o scădere a cererii în economie.
Potrivit EPG, dacă măsura de plafonare la energia electrică va fi eliminată, iar noile tarife de rețea vor fi aplicate, facturile gospodăriilor ar putea depăși pragul de 1,15 RON/kWh - estimare bazată pe prețul mediu ponderat al energiei active din 2024. Aceasta ar reprezenta o majorare considerabilă față de actualele plafoane, stabilite la 0,68 RON/kWh și 0,80 RON/kWh.
La gazele naturale, prețul final pentru consumatorii casnici s-ar putea apropia de 331 RON/MWh (0,33 RON/kWh), conform estimărilor bazate pe prețurile medii de pe piața angro în 2024. Această valoare depășește ușor plafonul actual de 310 RON/MWh (0,31 RON/kWh).
În paralel, Ministerul Energiei se află în discuții cu Ministerul Finanțelor în vederea alocării unui buget de aproximativ un miliard de euro anual pentru subvenționarea a circa 6 milioane de consumatori, dintr-un total de 9 milioane. „De la 1 iulie, vom proteja doar consumatorii vulnerabili. În prezent sunt undeva la 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. Împreună cu Ministerul Muncii, am lucrat pe trei scenarii pentru a crește pragul de venit (pentru acordarea subvențiilor - n.r.)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru News.ro.