Noile măsuri fiscale pentru care Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea

Noile măsuri fiscale pentru care Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a angajat răspunderea în Parlament pe noul pachet de măsuri fiscale și bugetare, menit să reducă deficitul bugetar și să stabilizeze finanțele publice. Aceste măsuri, cu impact major asupra populației și mediului economic, vor intra în vigoare etapizat, începând cu 1 august 2025 și 1 ianuarie 2026, potrivit Bursa.ro.

Cea mai vizibilă măsură este majorarea TVA de la 19% la 21%, începând cu 1 august 2025. În paralel, toate cotele reduse de TVA vor fi comasate într-una singură, de 11%, aplicabilă pentru produse și servicii esențiale precum: medicamente, alimente, apă, canalizare, lemne de foc, manuale și acces la instituții culturale.

Accizele pentru carburanți și băuturi alcoolice vor crește cu 10%, ceea ce ar putea duce la scumpiri în lanț. Totodată, pensionarii cu venituri peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate (CASS) de 10% pentru suma ce depășește acest prag.  

Extinderea obligației de plată a CASS

Începând cu 2025, mai multe categorii vor trebui să plătească contribuții la sănătate:

- Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, șomerii și beneficiarii venitului minim de incluziune vor avea CASS de 10%, reținut direct la sursă.

- Cei care nu mai sunt coasigurați și nu au venituri impozabile trebuie să se asigure opțional, plătind echivalentul a 6 salarii minime brute, adică aproximativ 2.430 de lei.

Modificări majore la bursele școlare

Bursele de merit vor fi limitate la maximum 15% dintre elevii unei clase, doar pentru cei cu medii de minimum 9.00. Studenții vor primi burse de doar 10% din salariul minim net, exclusiv în timpul activităților didactice. Pe de altă parte, mamele minore reînscrise la școală vor primi o bursă de 700 lei/lună, condiționată de frecvența școlară.

Impozit mai dur pe jocurile de noroc

Guvernul introduce un nou sistem de impozitare pentru câștigurile din jocurile de noroc, cu reținere la sursă:

- 4% pentru câștiguri de până la 10.000 lei;

- 20% (peste o sumă fixă de 400 lei) pentru câștiguri între 10.001 și 66.750 lei;

- 40% (peste o sumă fixă de 11.750 lei) pentru câștigurile de peste 66.750 lei.

Taxe suplimentare pentru bănci

Băncile vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri:

- 2% între 1 ianuarie și 30 iunie 2025;

- 4% între 1 iulie și 31 decembrie 2025;

- 4% pe tot anul 2026 (cu excepții punctuale).

Ce se întâmplă din 2026

De la 1 ianuarie 2026, impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16%, o măsură care va afecta în special investitorii și antreprenorii.

În sectorul bugetar, se anunță înghețarea salariilor și a pensiilor, limitarea angajărilor și eliminarea sporurilor nejustificate.

Pachetul de reforme fiscale vine în contextul presiunilor externe. România se află sub monitorizarea Comisiei Europene și a agențiilor de rating internaționale, după ani consecutivi de depășire a deficitului bugetar.

Citit 363 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2025 16:46

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro